Aklimatyzacja mikrosadzonek to końcowy, bardzo ważny etap mikrorozmnażania roślin. Ze względu na specyficzne warunki podczas wzrostu in vitro (wysoka wilgotność, niskie natężenie światła), mikrosadzonki różnią się pod względem morfologicznym i fizjologicznym od roślin rozmnażanych metodą tradycyjną. Mają cienką kutykulę, nieprawidłowo funkcjonujące aparaty szparkowe i słabo rozwinięte wiązki przewodzące. Cechy te wpływają na bardzo dużą wrażliwość na wysychanie. Ukorzenione pędy rabarbaru sadzono w miltiplatach, do podłoża torf+perlit (2:1). Aklimatyzację prowadzono w fitotronie, w pojemnikach zapewniających wysoką wilgotność, w temperaturze 25°C ±2°C i 16 h oświetleniu. Rośliny były hartowane poprzez stopniowe obniżanie wilgotności. Obserwowano szybki wzrost korzeni i liści. Po 4 tygodniach, sadzonki rabarbaru były w pełni zaaklimatyzowane do wzrostu w warunkach ex vitro.
fot.: dr Agnieszka Wojtania